20 Kasım 2010 Cumartesi

İslamoğlu Tef. Ders. BAKARA SURESİ (168-176)(11)c


b sayfasından devam.

168 - Ya eyyühen nasü külu mimma fil erdı halalen tayyibev ve la tettebiu hutuvatiş şeytan* innehu leküm adüvvüm mübın.

Ey insanlar, arzda (beden boyutuna ait) olanların helal ve temiz olanlarından (sizi hakikatinizden perdelemeyecek olan şeylerden) yeyiniz. Şeytanın (karnınızdaki ikinci beyninizin oluşturduğu isteklere dayalı sizi harekete geçiren) adımlarına tâbi olmayınız. Muhakkak ki o apaçık düşmandır. (A.Hulusi)

Ey insanlar! Bütün yeryüzündeki nimetlerimden helal olmak, temiz olmak şartıyla yiyin. Fakat şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o size belli bir düşmandır. (Elmalı)


Ya eyyühen nasü külu mimma fil erdı halalen tayyiben Ey insanlar, Hitap insanlığa döndü. Ey insanlık ki Kur’an ın muhatabı insanlıktır. Şimdi hitap temelde tüm insanlığa döndü ve ayet tüm insanlığı muhatap alarak diyor ki; Ey insanlık külu mimma fil erdı halalen tayyiben Yeryüzündeki meşru ve temiz olan her şeyden yararlanın Küllü, yiyin emrini yararlanın biçiminde algılamak daha doğru, çünkü her şey yenmez. Yararlanmak, temiz ve meşru olan şeylerden yararlanın. ve la tettebiu hutuvatiş şeytan Şeytanın adımlarına uymayın, şeytanın izini takip etmeyin.

Bu hitap, Allah’a yaraşır bir hitap. Yani bu hitabı bir başka yerde görseniz dahi hemen anlarsınız ki, insanlığa yukarıdan seslenen biri var. İnsanlığa insanüstü bir yerden sesleniliyor. Çünkü eğer bir tanesi kalkıp ta; Ey insanlık yeryüzündeki şunlardan yiyin için diye sesleniyorsa, demektir ki bu seslenen kimse yeryüzünün sahibidir. Sahibi olduğu şey üzerinde tasarruf yapıyor. Mülkün maliki sesleniyor. Onun için “Buyur ya rabbi” diyoruz ve diyor ki; “Temiz olanlarından yiyin.” Yani; “Benim yaratmış olmamı temizliğine bir belge olarak algılamayın. Ben temiz olmayan taraflarını da yarattım. Sizi imtihan için ve onların da farklı işlevi var. Farklı farklı vazifeleri var, görevleri var. Tıpkı sizin bedeniniz gibi. Sizin bedeninizde de öyle organlarınız var ki, tiksinizsiniz. Beş para etmez. Ama o olmazsa siz yaşayamazsınız. Onun için her organınız aklınız ve yüreğiniz kadar temiz değil. Değerli değil. Ama gerekli.”

Bir şeyin temiz ve değerli olması başka bir şey, gerekli olması başka bir şey. Yeryüzünde ki tüm yaratılmışlar da buna benzer. Biraz ilerde gelecek, “Yeryüzün de domuzu da yarattım ama pistir. Pis olduğunu bilin.” O bir pislik temizleyicisidir. Yani doğanın bağırsağına benzer. Affedersiniz. Siz onu yemeye kalkarsanız o zaman pislik yemiş olursunuz Affınızı istirham ederek söylüyorum, çünkü Kur’an ın ris dediği şey murdar bir şeyi yemiş olursunuz. İşte ayetin vermek istediği şey bu. Bir bakış açısı. Yaratılmışlarsa bir bakış açısı.

ve la tettebiu hutuvatiş şeytan Şeytanın adımlarını izlemeyin. Burada önemli bir nükte var. Bazıları yanlış bir biçimde Şeytanı, Allah’ın rakibi olarak görür. Kesinlikle bu İslami değildir. Bu Zerdüştlükte böyledir. Zerdüşt dini Allah’ın rakibi olarak görür. Ehrimen Ahuramazda. Ahuramazda, iyilik ilahı. Haşa Allah’a tekabül eder. Ehrimen ise kötülük ilahı. Hayır Şeytan kötülük ilahı değildir. İslam’da şeytan, Allah’ın asi bir kuludur. Şeytan ille de bir rakipse insanın rakibidir. Doğrusu da budur. İnsanın rakibidir. İnsanın muhalifidir şeytan. Onun için şeytanın adımlarını izlemeyin.

innehu leküm adüvvüm mübın. Çünkü o sizin apaçık bir düşmanınızdır. Sizin rakibinizdir.


169 - İnnema ye'müruküm bis sui vel fahşai ve en tekulu alellahi ma la ta'lemun.

        O (şeytan) size ancak egonuzu kuvvetlendirecek fikir ve fiilleri, yalnızca helal olmayan bedensel zevkler için yaşamayı ve Allâh hakkında ilme dayanmayan şekilde hüküm vermenizi emreder. (A.Hulusi)

O size hep çirkin ve murdar işleri emreder, Allah'a karşı bilmediğiniz şeyler söylemenizi ister. (Elmalı)


İnnema ye'müruküm bis sui vel fahşa Şeytan size kötülüğü ve gayri meşruluğu emreder. Hani Allah bize neyi emrederdi yukarıda? Hatırlayalım. Yukarıdaki ayette halalen tayyiben Onun karşılığı, şeytanın buradaki emirleri geldi. halalen tayyiben in karşılığı; sui vel fahşa Kötülüğü ve gayri meşruluğu emreder. ve en tekulu alellahi ma la ta'lemun Ve bir şey daha yaptırır size, ki o en tehlikelisi. Nedir o? Ve bilmediğiniz şeyleri Allah’a yakıştırmanızı emreder. Yani bunları telkin eder.

Bilmediğiniz şeyi Allah’a yakıştırmak nedir? Allah hakkında sui zan etmek. Bilmeden konuşmak. Bilmeden konuşmanın her türü kötüdür. Ama bilmeden konuştuğunuz zat Allah ise çok daha kötüdür. Çünkü İnsana iftira etmek kötüdür. Allah’a iftira etmek çok daha kötüdür. İnsana sui zan etmek kötüdür, kötü zan da bulunmak, ama Allah’a sui zan etmek çok daha kötüdür. Onun için burada şeytanın yaptığı en büyük fenalıklardan birine dikkat çekiliyor özellikle. O da Allah hakkında bilmediği şeyleri konuşması.

Bunun tarihsel arka planında şöyle bir olay var. O da özellikle müşriklerin: “Falanca, Allah’la bizim aramızda şefaatçi. Putlar, bizi Allah’a yaklaştıran aracı.” Yine Yahudiler; kendilerine yine bir aracılar bulup; “Biz peygamber torunlarıyız. Onun için de Allah’ın seçilmiş kavmiyiz. Bize azap dokunmaz. Çünkü bize onlar sahip çıkacak, torpil geçecek.” Mantığını reddetmek için geliyor bu.

Bu Allah’a bir iftiradır. Allah eğer birine verdiği ödülü takdim etmesi için birini seçecekse o yine kendisine ait bir seçim olacaktır. Ama bu sadece ödül takdimidir başka bir şey değil. Ödülü takdim eden ödülün sahibi olmaz ki. Ödülü veren zat; “Bu ödülü de sen takdim et.” Diyebilir. O da kalkar onun adına ödülü takdim eder. Şimdi siz ödülü elinden aldığınız kimseyi ödülün sahibi olarak görürseniz olur mu? Ödülün hakiki sahibine hakaret olmaz mı?

İşte onun için burada, bu tip inanışlar reddediliyor. Özellikle müşriklerin putları için dedikleri; “Onlar bizi Allah’a ulaştıran aracılardır.” Mantığı reddediliyor. Allah’a iftira olarak görülüyor.

[Size başkalarına zarar vermeyi, eziyet etmeyi emreder ki bu, gazap/öfke melekesinin, gücünün ölçüsüzce kullanılmasıdır. Ve size “çirkini” emreder, yani çirkin hayasızlığı. Bu da şehvet melekesinin, gücünün ölçüsüzce kullanılması anlamına gelir.
“Allah, hakkında bilmediğiniz şeyleri söylememenizi emreder. ”Bu da mantık gücünün ölçüsüzce kullanılmasıdır. Çünkü akıl, vehme bulanmıştır. Vehim, bu bağlamda akla hükmeden, onu emrine alan şeytan işlevini görür. (İbn. Arabi-Tevilat)]


170 - Ve iza kıyle lehümüt tebiu ma enzellellahü kalu bel nettebiu ma elfeyna aleyhi abaena* e ve lev kane abaühüm la ya'kılune şey'ev ve la yehtedun.

Onlara: "Allâh'ın inzâl ettiğine (varlığın ve varlığınızın Allâh Esmâ'sı olduğuna ve Sünnetullah bilgisine) iman edin" denildiğinde onlar: "Hayır, babalarımız neye tâbi ise biz de onların tâbi olduklarına (dışsal tanrısallığa) uyarız" derler... Ya babaları gerçeğe akıl erdiremeyen hakikati bulamamış kişidiyseler? (A.Hulusi)

Onlara: "Allah'ın indirdiğine uyun." dendiği vakit de: "Yok, atalarımızı neyin üzerinde bulduysak ona uyarız." dediler. Ya ataları bir şeye akıl erdiremez ve doğruyu seçemez idiyseler de mi onlara uyacaklar? (Elmalı)


Ve iza kıyle lehümüt tebiu ma enzellellahü kalu bel nettebiu ma elfeyna aleyhi abaena kendilerine Allah’ın indirdiklerine iman edin, tabi olun, uyun denildiği zaman şöyle cevap verirler; bel nettebiu ma elfeyna aleyhi abaena Atalarımızın geleneğine uyarız biz. Başkasına uymayız derler. Şuna bakın..! e ve lev kane abaühüm la ya'kılune şey'ev ve la yehtedun  Yoksa ataları, ya ataları akletmiyorlar, kafalarını çalıştırmıyor ve doğru yolda değilseler o zaman da mı onların yolunu izleyecekler, o zaman da mı onlara uyacaklar? Ya kafalarını kullanmayan ve doğru yolda olmayan kimselerse ataları?

Burada hakikatin ölçüsü veriliyor. Bu ayet neyi tefsir ediyor diye soracak olursanız, bu ayetin tefsir ettiği hakikat şudur. Hakikatin değeri kıdeminden kaynaklanmaz. Hakikatin değeri bizatihi kendisinden kaynaklanır. Onun için hakikat eski imiş, yeni imiş fark etmez. Atalarınızdan geliyor olması bir şeyin doğru olduğunun delili olamaz. Ama atalarınızdan gelen şeyler içerisinde hakikatler de olabilir. O hakikatlere sarılabilirsiniz, bunda hiçbir sakınca yok. Atadan geliyor diye reddetmekte doğru değil. Asıl olan o gelen şeyi süzebilmeniz, seçip ayıklayabilmeniz. Hakikat hakikattir eskisi yenisi olmaz.

Hakkın ölçüsü kıdemi değildir, eskiliği değildir. Atalar değildir. Babalar değildir. Gelenek değildir. Atalarınızın tamamı yanlış yolda olabilir. Ama sadece, yalnızca atalarımız bu yolda diye onları izlerseniz eğer hakikate küfretmiş olursunuz. İşte ayetin söylediği, tefsir ettiği gerçek budur.


171-) Ve meselülleziyne keferû kemeselilleziy yen'ıku Bi mâ lâ yesme'u illâ du'âen ve nidâen, summün bükmün 'umyün fehüm lâ ya'kılûn;

        Kâfirlerin hâli, kendilerine yönelen, çağıranların sesini duyup da ne dediğini anlamayanların hâline benzer. Çünkü onlar (anlayışları itibarıyla) sağırdırlar, dilsizdirler (Hakk'ı dillendiremezler), kördürler (apaçık hakikati değerlendiremezler). Akıllarını kullanmazlar! (A.Hulusi)

O kâfirlerin hali, sadece bir çağırma veya bağırmadan başkasını işitmeyerek haykıranın haline benzer; onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler, akıl da etmezler. (Elmalı)


Ve meselülleziyne keferû kemeselilleziy yen'ıku Bi mâ lâ yesme'u illâ du'âen ve nidâen, Ayete bakınız. Onların misali, onların örneği var ya, kendilerine seslenen kimseyi işiten, ama onu yalnız gürültü ve patırtı olarak algılayan sürünün durumuna benzer. Çobanın haykırışını işiten.

Bir çoban düşünün, bağırıyor. Sürü sınıra tecavüz ediyor, ekine giriyor. Yasak sınıra giriyor ve çoban haykırıyor, sürüyü engellemeye çalışıyor. Ya sürü bir uçurumdan aşağı düşecek gidiyor. Hiç farkında değil. Ve çoban haykırıyor, ama çobanın haykırışını gürültü ve patırtı olarak algılıyor sürüdekiler. İşte ayette verilen müthiş manzara bu.

illâ du'âen ve nidâen kaba bir gürültü olarak algılıyorlar. Aynen bu tip insanların durumu gibi. Burada çoban, davetçiler. Allah’ın vahyine, mesajına davet edenler. Sürü bu daveti işittiği halde aldırmayanlar. Davet ise, haykırış ise, Allah’ın mesajı.

Şimdi bunu içinde yaşadığınız hayata tatbik edin. Etrafınıza bakın. Allah’ın yoluna davet ediyorsunuz. Bir ama düşünün. Gözleri görmüyor ve uçuruma doğru yürüyor. Ve bu amanın uçuruma doğru yürüdüğünü gören bir sorumluluk sahibi insan; Dur..! diyor. Dur..! Düşeceksin, öleceksin. Ama o bunun dur deyişini, bağırıyor çağırıyor zannediyor. Yani koyunun kaval dinlediği gibi derler ya Anadolu da, öyle dinliyor. Bir bağrık ve çığlık anlıyor. İşte böyle bir manzara. Ve bunların durumunu da Kur’an şöyle izah ediyor;

summün bükmün 'umyün onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. fehüm lâ ya'kılûn Bir özellikleri var onların. Neden sağırdırlar, neden kördürler, neden sürüleşmişlerdir? Çünkü kafalarını kullanmazlar. Problem burada.

Üç ayetten beri ya'kılûn geliyor düşünün, kafayı kullanmak. Akıllarını çalıştırmamışlardır. Sürü psikolojisini bilirsiniz. En kolay yönetilen toplumlar sürüleştirilen toplumlardır. Onun için de zalim yöneticiler daima toplumlarını sürüleştirmeye çalışırlar. zalim yöneticiler daima sürüleşmiş toplumlara teşekkür borçludurlar. Çünkü çok kolay yönetilirler. O sebeple bugün..! Tarihte sürüleştirmenin farklı yöntemleri denenmiş. Bu ayetlerin indiği toplumda sürüleştirme babalar yöntemiyle götürülmüş.

Bugün ise sürüleştirme farklı farklı yöntemlerle yapılıyor. Örneğin futbol, örneğin müzik ve de buna benzer şeyler toplumun sürüleştirilmesine alet ediliyor. Araç ediliyor. Bakıyorsunuz, kendisine yönettiğiniz çığlığı sadece bağrık olarak sadece gürültü olarak algılıyor. Haykırıyorsunuz; Durun kalabalıklar..! Bu cadde çıkmaz sokaktır diyorsunuz, ama kalabalıklar, yığınlar sizi duymuyor. Duymuyor ve çıkmaz sokağa tosluyorlar ve sonuçta gelecekte işte bu oluyor.

[Ek bilgi; Dönüp giden kâfirleri çağıran kimsenin durumu, bağırarak hayvanları çağıran kimsenin “durumu gibidir. ”Çünkü hayvanlar sadece sesi duyarlar ve anlamını kavramazlar. İşte kâfirlerin Hak çağrısı karşısındaki durumları da buna benzer.  (İbn. Arabi-Tevilat)]

[Ek bilgi 2; HZ. İSA’NIN AHMAKLARDAN KAÇMASI
Hz. İsa sanki bir aslan kovalıyormuş gibi dağa doğru kaçıyordu. Birisi ardından koşup; “Ey İsa dedi, hayrola peşinde kimse yok neden böyle kuş gibi kaçıyorsun?”
Hz. İsa öyle hızlı koşmaktaydı ki acelesinden cevap bile veremedi, adam onun ardı sıra koşmaya başladı, arkasından da bağırdı. “Allah rızası için biraz dur da söyle neden kaçıyorsun, arkanda kovalayan yokken neden böyle yapıyorsun.
Hz. İsa; ”Bir ahmaktan kaçıyorum.” Dedi, “Benim yolumu kesme de kendimi kurtarayım.
Adam; “Körün gözlerini, sağırın kulağını açan sen değil misin?” Hz. İsa;
“Evet benim.”
“Ölüleri dirilten sen değil misin?”
“Evet benim”
“Topraktan canlı kuşlar da yapan sen değil misin?”
“Evet benim.”
Öyleyse kimden korkuyorsun?
“Allah adına yemin olsun ki İsmi Azamı köre okudum gözleri açıldı. Sağıra okudum duydu. Ölüye okudum dirildi. Fakat ahmağın gönlüne yüzlerce kere okudum fayda vermedi.”
Bunun hikmeti ne? Neden Ahmağa tesir etmiyor?
Ahmaklık Allah’ın kahrıdır, hastalık, körlük, sağırlık kahır değildir, bir iptiladır, iptila acınacak bir şeydir. Ona Allah’ta kulda acır. Fakat ahmaklık ahmağa da, on unla konuşana da zarar verir. Ahmağa çare bulmanın imkânı yok. Toprak suyu nasıl çekerse yavaş yavaş, ahmakta insanın dinini öyle çeker. (Mevlana’dan Hikayeler)]


172-) Yâ eyyühelleziyne amenû külû min tayyibati mâ razaknâküm veşkürû Lillâhi in küntüm iyyahü ta'büdûn;

        Ey iman edenler, sizi rızıklandırdıklarımızdan temiz olanlarını yeyin. Ve Allâh'a şükredin (bunu değerlendirin), eğer yalnızca O'na kulluk etmek istiyorsanız. (A.Hulusi)

Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin, eğer yalnız O'na kulluk ediyorsanız. (Elmalı)


Yâ eyyühelleziyne amenû Ey iman iddiasında bulunanlar. Harfiyen manası iman edenler. Ama iman bir iddia, iddia ise ispat ister. Ey iman iddiasında bulunanlar külû min tayyibati mâ razaknâküm sizin için verdiğimiz rızıkların temizlerinden yiyin,veşkürû Lillâhi ve Allah’a şükredin.

Yukarda hatırlayacaksınız Ya eyyühen nas diye gelmişti. 168. ayette. Burada ise ne diye geliyor? Yâ eyyühelleziyne amenû Orada şükredin emri yoktu. Ama burada şükredin emri var. Çünkü iman etmeyen şükretmez de onun için. İman en büyük şükür, şükrün en büyük başlangıcıdır da onun için. veşkürû Lillâhi in küntüm iyyahü ta'büdûn; Tabii ki eğer gerçekten ona inanıyorsanız şükredin. Eğer şükretmiyorsanız, gerçekte ona inanmıyorsunuz demektir.


173-) İnnemâ harreme aleykümül meytete veddeme ve lahmel hınziyri ve ma ühille Bihî li ğayrillah* femenidturre ğayre bağın ve lâ 'adin felâ isme aleyhi, innAllahe Ğafûr'un Rahıym;

        Size yalnızca ölmüş hayvanı, kanı, domuz etini ve Allâh'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kılmıştır. Ama zor durumda kalanın, kendine zulmetmeden, (haram kılınanı) helal kabul etmeyerek ve haddi aşmadan (ihtiyaç fazlasına kaçmadan) yemesinde üzerine bir suç yoktur. Muhakkak ki Allâh Ğafûr'dur, Rahıym'dir. (A.Hulusi)

O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar. Sonra kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret ölçüsünü geçmemek şartıyla ona da bir günah yükletilmez. Çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir. (Elmalı)


İnnemâ harreme aleykümül meytete veddeme ve lahmel hınziyri ve ma ühille Bihî li ğayrillah Size yalnız; leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilmiş hayvanlar haram kılındı. Yasaklandı. femenidturre ğayre bağın ve lâ 'adin Kim mecbur kalırsa; (Tırnak içinde cümle-i muntarıza)(İstemeksizin ve haddi aşmaksızın. Yani böyle içinden arzu etmeksizin ve haddi aşmaksızın) felâ isme aleyhi onun için bir mahsuru yoktur. Günah yok ona. innAllahe Ğafûr'un Rahıym; Bu gibi durumlarda Allah, bağışlayandır. Gafur’dur ve Rahiym’dir. Merhamet sahibidir. Affeder.

Burada Kur’an ın yasakları, özellikle yeme ve içme konusundaki yasaklar gündeme getiriliyor. Bu yasaklar her biri üzerinde saatlerce durulsa yeridir. Ancak biz daha sonra En’am suresinde, Maide suresinde ve Enfal suresinde yine geleceği için inşallah oraya havale ediyor ve kısa bir biçimde geçiyoruz bunu.

İslâm dini birtakım hayvanların etlerini yemeyi serbest bırakmışken, bazılarını yasaklamıştır. Meşrû kılınan veya yasaklanan hayvan çeşitleri incelendiğinde, insan sağlığı için yararlı hayvanların etinin meşru, zararlı olanların ise yasaklanmış olduğu anlaşılır.
ZEHİRLİ MADDELER
Domuz eti çok yağlıdır. Yenildiği takdirde, bu yağ kana geçer. Böylece kan, yağ tanecikleriyle dolmuş olur. Kandaki bu fazla miktardaki yağ; atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb enfarktüsüne sebep olur. Ayrıca, domuz yağ içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf bezlerinin fazla çalışmaları icap eder. Bu durum, bilhassa çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanması ve şişmesi seklinde kendini gösterir. Hasta çocuğun boğaz bölgesi anormal bir şekilde şişerek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastalığa "domuz hastalığı" (skrofuloz) adı verilir. Hastalığın ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak şişer. Ates yükselir, ağrı başlar ve tehlikeli bir durum ortaya çıkar.
FAZLA MİKTARDA KÜKÜRT
Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bağ dokusu, kükürt yönünden çok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alınmış olur. Bu fazlalık ise kıkırdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireçlenme ve bel fıtığı gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bağ dokusu alır. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlığına tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri pelteleşir, yağ tabakaları teşekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazı futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuşlardır.
AŞIRI BÜYÜME
Domuzda büyüme hormonu da çok fazladır. Doğduğu zaman birkaç yüz gram olan domuz yavrusu, altı ayda yüz kiloya (!) erişir. Bu kadar süratli gelişme, büyüme hormonunun fazlalığı sebebiyledir. Domuz etiyle fazla miktarda alınan büyüme hormonu, vücutta doku şişliklerine ve iltihaplanmalara yol açar. Burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir şekilde büyümesine ve vücudun yağlanmasına sebep olur. Büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelişmesine zemin hazırlamasıdır. Nitekim domuz kesim işiyle uğraşanlar, erkek domuzların belli bir yaştan sonra kansere yakalandıklarını ifade ederler.
DERİ HASTALIKLARI:
Domuz etinin ihtiva ettiği histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kaşıntı hissi uyandırır. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastalıklarına zemin hazırlar. Bu maddeler ayrıca; kan çıbanı, apandisit, safra yolları hastalıkları, toplar ve damar iltihapları gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır. Bu sebeple doktorlar, kalb hastalarına domuz eti yememelerini tavsiye ederler… (Devam ediyor)


174-) İnnelleziyne yektümûne mâ enzelAllahu minel Kitâbi ve yeşterûne Bihî semenen kalıylen, ülâike mâ ye'külûne fiy butûnihim illen nâra ve lâ yükellimühümüllahu yevmelkıyâmeti ve lâ yüzekkiyhim* ve lehüm azâbün eliym;

        Onlar ki, Allâh'ın Kitaptan inzâl ettiğini (varlığın hakikati ve Sünnetullah bilgisini) gizleyip, onu (hakikatlerini) az bir paraya (dünyasal değere) satarlar; işte onlar batınlarını (dünyalarını) ateşten (yakıcı) başka bir şeyle doldurmuş olmazlar. Kıyamet sürecinde Allâh onlarla konuşmaz ve onları tezkiye etmez. Onlar için feci azap vardır. (A.Hulusi)

Allah'ın indirdiği kitaptan bir şeyi gizleyip de bununla biraz para alanlar gerçekten karınları dolusu ateşten başka birşey yemezler. Kıyamet günü Allah onlara ne söz söyler, ne de kendilerini temize çıkarır. Onlara sadece acı veren bir azab vardır. (Elmalı)


İnnelleziyne yektümûne mâ enzelAllahu minel Kitâbi ve yeşterûne Bihî semenen kalıylen Allah’ın mesajından bir kısmını gizleyen kimseler ve bunu az bir gelir karşılığı paraya tahvil edip satışa koyan kimseler var ya; ülâike mâ ye'külûne fiy butûnihim illen nâr..! Onlar karınlarına ateşten başka bir şey doldurmuyorlar. ve lâ yükellimühümüllah..! Onlara karşı Allah nasıl davranacak biliyor musunuz; Allah bunlarla konuşmayacak.

Çok önemli, ilginç bir sitem var dostlar. Allah insana sitem ederse neden mahrum eder bakınız; Allah onlarla konuşmayacak. Tabii bunu Allah’ın insanla konuşmasının ne demek olduğunu bilen bilir. Allah’ın onlarla konuşmamasının anlamı aynı zamanda; vahyi Allah’ın onlara göndermemesi anlamına da geliyordu. İşte İsrail oğullarının elinden vahyi aldı ve bir başka millete verdi. Allah onlarla konuşmadı. Bunun bir başka tefsiri de budur. Allah tabii ki ahirette de Allah onlarla konuşmayacak.

Tabii Allah’ın insanla konuşması sürüyor, devam ediyor. Bu konuşma yalnızca vahiy indirme biçiminde olmuyor. Allah’ın insanla konuşması, kainat ayetleriyle, hadisat ayetleriyle oluyor. Başınıza gelen olayların için de Allah sizinle konuşuyor, mesaj gönderiyor. Ama eğer Allah sizinle konuşmazsa başınıza olay gelir ama onun içinde ki mesajı okumazsınız. Okuyamazsınız. Göremezsiniz. İşte bu en büyük felaket değil midir? Asıl felaket başınıza bir olayın gelmiş olması değil, o olayın içinden ders alamamanız, oralardan mesaj çıkaramamanızdır. Ki, bu Allah’ın sizinle konuşmaması anlamına gelir. 

ve lâ yükellimühümüllahu yevmelkıyâme ayetteki özellikle kıyamet günü için. Kıyamette Allah onlarla konuşmayacak. ve lâ yüzekkiyhim Allah onları arındırmayacak, temizlemeyecek. ve lehüm azâbün eliym acıklı bir azap onlarla olacak.


175-) Ülâikelleziyneşteravüd dalâlete Bil hüdâ vel azâbe Bil mağfirati, femâ asbera hüm alennâr;

        İşte bunlar BilHÜDA (nefslerinin hakikati olan Allâh Esmâ'sına iman) karşılığında dalâleti (dışa yönelik tanrı inancına sapmak); mağfiret (hakikatindeki Esmâ inancı getirisi olan bağışlanma) yerine azabı satın almışlardır. Bunlar ateşe karşı ne kadar dayanıklı imişler! (A.Hulusi)

İşte onlar, hidayeti verip sapıklığı, affedilmeyi bırakıp azabı satın alan kimselerdir. Bunlar, ateşe karşı ne kadar da sabırlıdırlar! (Elmalı)


Ülâikelleziyneşteravüd dalâlete Bil hüdâ işte onlar var ya, onlar, hidayete karşılık sapıklığı satın aldılar. vel azâbe Bil mağfirati mağfirete karşılıkta azabı satın aldılar. femâ asbera hüm alennâr;

Burada ince bir ironi var. Meğer onlar ateşe karşı ne kadar dayanıklıymış. Hele bir insanın, bir toplumun bunu yapması, ateşe karşı dayanıklı olması demektir. Ya da ateşe karşı dayanıklı olduğunu zannediyorsa böyle yapar. Yoksa Allah’ın ateşinden korksa bir toplum nasıl bunu yapabilir. Meğer onlar ateşe ne kadar dayanıklıymış.

Hani peygamberimizin de bir hadisinde, uzun bir hadisinde;  Ateşe dayanacağın kadar günah işle..!” Deniyor ya..! Aslında onlar ateşe dayanıklı değil..!


176-) Zâlike Bi ennAllahe nezzelel Kitâbe Bil Hakk* ve innelleziynahtelefu fiyl Kitâbi lefiy şikakın be'ıyd;

Bundan dolayıdır ki, (biennallâh) Allâh, ilmindeki, varlığın hakikati ve Sünnetullah bilgisinin açığa çıkmış hâli olan evren içre evrenler ilmini (Kitap) bizâtihi Hak olarak (bilHakk) inzâl etmiştir. Muhakkak ki Kitapta (bu bilgide - oluşta) ihtilaf edenler (bu gerçeğe karşı çıkanlar) kesinlikle gerçekten çok uzağa (şikakı baiyd) düşmüşlerdir. (A.Hulusi)

Şüphesiz ki Allah kitabı hak bir sebeple indirmiştir. Kitap hakkında ihtilafa düşenler ise, şüphesiz haktan uzak, bir anlaşmazlık içindedirler. (Elmalı)


Zâlike Bi ennAllahe nezzelel Kitâbe Bil Hakk İlahi kelamı, hakikati ortaya çıkarmak için indirdi Allah. İşte; Zâlike İşte bu nedenle Allah Bi ennAllahe nezzelel Kitâbe Bil Hakk İlahi kelamı; Hakikati ortaya çıkarmak için indirdi. Böyle çevirebiliriz.

ve innelleziynahtelefu fiyl Kitâbi lefiy şikakın be'ıyd; Onlarsa ilahi kelam üzerinde tartışarak Hakkın çok çok uzağına düştüler. Hakkın uzağına düşenler, Allah’ın kelamını tartışanlardır. Allah’ın kelamını tartışmak, Allah’ın kanunlarını tartışmak, Allah’ın yasaları üzerinde tartışma yapmak ve bunları inkar etmek, hakkın, hakikatin, gerçeğin çok ötesinde ve uzağında yaşamaktır. Bu tür insanlar ebediyen Hakkı göremeyeceklerdir. Hakkı duyamayacaklardır. Haktan yana olamayacaklardır. Allah böyle bir duruma düşmekten hepimizi korusun.

“Ve ahiru davana enil hamdülillahi rabbil alemiyn”

Çağrımız ve davamız Âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd’adır.

Bakara (154-176) ayetlerinin sonu
Bakara (154-176) ayetlerini toplu olarak BURADA bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder